Menu nawigacyjne
- Aktualności
- Album roślin miododajnych
- Życzenia Bożonarodzeniowe i Noworoczne
- Zdalny "Piknik ekologiczny pt. Zdrowe rośliny źródłem życia"
- Ekologiczne pasje członków Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- ŚWIATOWY DZIEŃ ŚRODOWISKA 2020: "RATUJMY NATURĘ. RATUJMY SIEBIE."
- Konsultacje KE w zakresie produkcji ekologicznej
- Życzenia Wielkanocne
- Informacje dla ekoproducentów i eksporterów żywności
- 13. urodziny i walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Ogólnopolska Konferencja Ekologiczna pt. "Zdrowa gleba-zdrowa roślina"
EKOFORUM w Hedwiżynie
Pierwszą część spotkania stanowiło zwiedzanie Zakładu Mięsnego Wasąg. Gości oprowadzali po nim: Pan Maciej Wasąg, który jest szefem tej rodzinnej firmy, będącej członkiem "EkoLubelszczyzny" oraz klastra Dolina Ekologicznej Żywności, a także Pani Teresa Borzęcka, Kierownik Biura klastra DEZ. Pani Teresa jest ekspertem w zakresie przetwórstwa mięsnego, dlatego jej komentarze do etapów omawianego procesu produkcyjnego stanowiły cenne uzupełnienie.
Dla wielu uczestników prezentacja Zakladu była wielką przygodą ponieważ dotychczas nie mieli oni możliwości wizytowania zakładu tej branży. Warto nadmienić, że Zakład Mięsny "Wasąg" otrzymal w ostatnich latach wiele nagród i wyrożnień za swoje wyroby ekologiczne.
Drugą część spotkania wypełniły dyskusje na temat działalności klastra Dolina Ekologicznej Żywności oraz wykłady:
"Klaster DEŻ - dalsze perspektywy rozwoju i współpracy" (prelegent: dr inż. Krzysztof Jończyk, IUNG), "Promocja klastra DEŻ" (Joanna Lecka , Vena
Art), „Koszyk dla konsumenta” (Barwy Zrowia), Ewaluacja projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności” (Eurocompass).