" />

Dlaczego warto jeść warzywa?

author: Justyna Siwiela Date Added: 2010-10-16
Stół w kolorach tęczy: ognista czerwień pomidorów, soczysta zieleń ogórków, energetyzujący pomarańcz marchwi- piękne barwy warzyw to tylko jeden z czynników, który zachęca nas do ich zjadania. W pięknych kształtach i kolorach kryje się ogromne bogactwo niezbędnych dla zdrowia i urody składników odżywczych - głównie minerałów i witamin a także błonnika pokarmowego.

Zawartość pozostałych składników, istotnych z żywieniowego punktu widzenia takich jak węglowodany ulegające trawieniu, białka czy tłuszcze jest tu niewielka*, stąd niska kaloryczność warzyw, które są sprzymierzeńcem w walce o uzyskanie i utrzymanie zgrabnej sylwetki. Za sprawą błonnika pokarmowego pomagają pobudzić jelita do efektywniejszej pracy a także zapełnić żołądek- dając uczucie sytości i zapobiegając nadmiernemu apetytowi. Jednocześnie- dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów chronią przed niedoborami tychże substancji, koniecznych dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie.

 Dlaczego powinniśmy jeść warzywa?

Podstawowym argumentem jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego m. in. za należyte funkcjonowanie układu pokarmowego, wpływającego na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi, a także wiążącego toksyny i metale ciężkie w przewodzie pokarmowym.

Innym powodem, dla którego warto jeść warzywa jest wysoka zawartość witamin;

  • Witamina C- boćwina, brokuły, brukselka, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, pomidory, rzepa, papryka, chrzan, liście i korzeń pietruszki, szpinak
  • Prowitamina A- boćwina, dynia, cykoria, fasola strączkowa, groszek zielony, jarmuż, koperek zielony, kabaczek, marchew, sałata, szczaw, szpinak, nać pietruszki, pomidory
  • Witamina E- sałata, groszek
  • Witamina K
  • Witaminy z grupy B

Kolejnym argumentem przemawiającym za spożyciem warzyw jest wysoka zawartość składników mineralnych, szczególnie potasu i magnezu, wpływających na regulacje czynności serca i układu krążenia oraz nerwowego.

Miejsce warzyw w codziennym jadłospisie

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami dotyczącymi prawidłowego odżywiania, powinniśmy codziennie zjadać  przynajmniej 4 porcje warzyw. Najlepsze są warzywa świeże lub mrożone, w postaci surówek. Można je także zastąpić sokami i przecierami warzywnymi.

 *Wyjątek stanowią nasiona roślin strączkowych, słodka kukurydza, brukselka i jarmuż - obfitujące w białko.

Tekst opracowała Justyna Siwiela

Dietetyk, właścicielka Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii

VitaNutrica

Bibliografia:

  1. Gertig H., Przysławski J. Btomatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu.
  2. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego  i chorego człowieka.
  3. Gawęcki J., Hryniewiecki L. Żywienie człowieka t.I.

Gallery page

" data-send="false" data-width="450" data-show-faces="false">